Uddevalla Industriblogg

Uddevalla Industriblogg

Om Uddevalla Industriblogg

Ett informations- och diskussionsforum för Uddevallas tillverkningsindustri och industrihistoria inom ramen för Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska Förening.
Hemsidan

Vår e-postadress: info@uddevallaindustrihistoriska.se

Företagsnamn och kommunala verk från förr

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Fri, November 02, 2018 14:18:37

Av föreningsmedlemmen Åke Johansson har vi (jag) fått låna en del gamla dokument samt kuvert med företagsnamn samt kommunala verk. Det är mycket bra för Uddevalla förr gruppen att upptäcka företag som vi inte har hört talas om. Det dyker upp nytt hela tiden, detta tack vare uppmärksammade personer, Som till exempel förra veckan när Åke frågade om vi var intresserade av en del företagsnamn och loggar för att använda i vårt sökande om Uddevalla företag.

Och varför inte börja med två kommunala verk omkring år 1920. det gäller vatten och kraft.

Vi visar två olika räkningar som är ställda till smedmästare Otto Hellman på Lagerbergsgatan 19 i Uddevalla. Den första gäller vatten och på loggan står Räkning från Uddevalla Stads Vattenledning och den andra gäller el och är från Uddevalla Stads Gas och Elektricitetsverk.

Vattenräkningen är på 18 kr och är förskott för tredje och fjärde kvartalet år 1922. . Räkningen verkar vara betald på Stadens Kassakontor 15/7 1922.

På gas och el -räkningen finns två olika tariffer, belysning och kraft. Belysnings elen kostade för förbrukaren kr 6.30 och kraft el hade använts mer, den kostade kr 10.75. Elen till maskineriet hade ett pris 25 öre kwt och belysnings elen fick man betala 45 öre kwt.

I föreningens bok Gamla Uddevallaföretag 1725-1950 kan man läsa, inte bara om företag, utan även om infrastrukturen när staden expanderade och folkmängden ökade,. Boken finns att köpa på Bohusläns Museum, Hallmans Bokhandel samt ABF:s kontor Junogatan 8.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.