Uddevalla Industriblogg

Uddevalla Industriblogg

Om Uddevalla Industriblogg

Ett informations- och diskussionsforum för Uddevallas tillverkningsindustri och industrihistoria inom ramen för Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska Förening.
Hemsidan

Vår e-postadress: info@uddevallaindustrihistoriska.se

OLOF PALME besökte Uddevallavarvet 28 februari 1968

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Fri, January 19, 2018 19:21:46

I Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen bildarkiv finns ca 90-95 tusen bilder (motiv), en ”guldgruva” när det gäller industriminnen.
En bild som jag har träffat på några gånger är på Olof Palme när han besökte Udde- vallavarvet 28 februari 1968.

På bilden får Palme information av Johan Schreil hur en automatsvetsmaskin fungerar.
Att allt går rätt till håller Sven Palmersjö koll på.
Johan Schreil var vd på Uddevallavarvet under 11 år. Olof Palme var landets stadsminister under lika många år fast under två olika perioder.
Vid besöket i Uddevalla var Palme utbildningsminister och Sven Palmersjö var svetsare i Sörvikshallen samt ordförande i svetsaregruppen i Hallen Sörvik.

Som bekant sköts Palme till döds på Sveavägen i Stockholm 28 februari 1986, alltså nästan på dagen åtta år efter varvsbesöket.
Om man kollar på de olika åren och datum ser man att Palmes besök på varvet var för 50 år sedan.
Johan Schreil dog förra året i Karlskrona. Han blev lite över 100 år. Bilden ovan fanns i
tidningen Bohusläningen 29 februari 1968.

Sven Palmersjö är däremot aktiv i Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen och är med i föreningens varvsgrupp där han och Bo Ljungqvist håller på och gör några fantastiskt bra bildspel om varvet som vi skall visa i Uddevalla i nära framtid. Föreningar företag och olika sällskap får gärna höra av sig till oss för att boka en visning.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.