Uddevalla Industriblogg

Uddevalla Industriblogg

Om Uddevalla Industriblogg

Ett informations- och diskussionsforum för Uddevallas tillverkningsindustri och industrihistoria inom ramen för Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska Förening.
Hemsidan

Vår e-postadress: info@uddevallaindustrihistoriska.se

Föreningens styrelsemöte 18 juni 2018

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, June 19, 2018 21:36:29

Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningens första halvårs sista styrelsemöte hölls hos föreningens sekreterare Lilibeth Gustavsson med postadressen Ljungskile. Mellan Uddevalla och Ljungskile finns flertal fina och strandnära bostadsområden. I ett av dessa bor Lilibeth med sin make. Styrelseledamöterna hälsades välkomna till ett jättegott sillbord och givetvis även kaffe med tårta.

Styrelseledamöterna hade flertal viktiga ärenden att diskutera. Bland annat UV Huset Lotcens konkurs. Vår förening har hyrt lokal av Lotcen under hela sin 9 åriga existens och hoppas givetvis att vi får fortsätta att hyra även i fortsättningen på Kungsgatan 30 men nu av Uddevalla kommun. Styrelsen var överens att prioritet ett är forna Lotcens cafe- teria, därefter kommer Gula huset.
Just nu har vi en korttids hyreskontrakt med kommunen som gäller några månader. Vi håller tummarna att kommunen lyssnar på vårt önskemål.

På bilderna skriver ordföranden Janne Dahl och kassören Kenth Albinsson på hyreskontraktet under överseende av sekreteraren Lilibeth Gustavsson.

Även höstens verksamhet ”var på tapeten” men den får komma i andra hand, först gäller flytt från 3:e våningen och det tar säkert mycket tid innan den nya lokalen är i ordning, därefter kan det var dags att börja med något nytt i projekt -väg och givetvis skall Varvsgruppen, Industrigruppen och Uddevalla förrgrupperna fortsätta sina inplanerade jobb.

Styrelseledamöterna i Uddevalla Varvs och Industrihistoriska förening heter från vänster: Stefan Brännwik ledamot, Kenth Albinsson kassör, Kurt Blomgren vice ordförande,, Bo Larsson suppleant, Lilibeth Gustavsson sekreterare, Arne Larsson suppleant och Janne Dahl ordförande.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post490

Innergården på Kungsgatan 30 sept. 1986

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sun, June 17, 2018 18:46:25

Jag besökte det blivande Allaktivitetshuset Lotcen på Kungsgatan 30 iblandnär när jag var nere i U-a centrum. Kameran fanns med då och då, så även den 8 september1986.

De flesta fastigheterna på innergården samt huvudbyggnaden fick renoveras för den nya verksamheten. Det blivande snickeriet samt mek. verkstan och "Gula huset" helreno- verades. Det vill säga att husen lyftes upp och nya grunder göts, därefter sänkte man ner byggnaderna och gjorde nödvändigt arbete på golv, väggar och taken.


Nu 32 år senare står byggnaderna fortfarande kvar, vilket innebär att arbetet utfördes bra och underhållet av husen har skötts klanderfritt av Lotcens persona.

Huvudbyggnaden fick en grundlig renovering (av proffs) åren 2017-18 så att även den är i gott skick. U-a kommun hade säkert nya planer tidigt om vad som skulle in i huset på Kungsgatan 30 när stiftelsen UV Huset Lotcen skulle upphöra.

Detta innebär att vår förening, Uddevalla Varvs och Industrihistoriska känner sig mycket husvilla just nu. Vi väntar på svar om vi får disponera Gula huset, eller rent av före detta Lotcens Cafeteria, där vi kunde förvara föreningens 95 tusen varvsbilder och övriga industri- bilder under säkra förhållanden. Vi har olika arbetsgrupper som träffas
på Kungsgatan 30 och föreningen är mycket aktiv.

Den nya verksamheten som skall bedrivas på Kungsgatan 30 behöver både våning 2 och3, därför måste vi flytta från vår nuvarande lokal på 3 vån.

Gula huset är byggt av trä och mycket brandfarlig som de flesta förstår. I husets övervåning hyr Bohuslän Dals Idrottshistoriska förening in sig. Man förstår att även deras historiska material är oersättlig om brand skulle uppstå.
I cafeterians lokal skulle även denna förening få plats. Vi sysslar ju med historia båda föreningarna så vi skulle säkert jobba bra ihop.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post489

Bäveån i Uddevalla

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Wed, June 13, 2018 09:34:19

Junibilden i ABF Fotoklubbs almanacka för år 2018 har en bild från södra hamnen med segelfartyg. Bilden har säkert cirkulerat ett antal gånger men ABF Fotoklubb har även med en bild som visar hur det såg ut år 2017.

Jag bifogar också en bild som är taget 11 juni 2018 med en splitter ny brygga som snart är klar för uthyrning till hugade båtägare.

Till den gamla bilden har almanacksgruppen bifogat följande text: En tidig vy från södra hamnen, kanske 1920-30 talet. Negativet fanns i Kalle Lidells album som fotoklubben fick av Karin Lidell för en del år sedan.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post488

UDDEVALLATALLRIK 1979-1984

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Wed, June 06, 2018 16:50:01

Uddevallatallrik är en vacker serie samlartallrikar med motiv från det gamla Uddevalla. Motiven har tecknats av den kända Uddevallakonstnären Caie W. Huss. Tallriken till- verkades i benporslin av Gustavbergs fabriker.
Upplagan var begränsad till 1000 exemplar.

1979 var motivet från Uddevallavarvet. 1980 fanns Varmbadhuset som motiv. 1971 fanns Klocktornet till Uddevalla kyrka som motiv. 1982 var motivet Uddevalla museum Kungsgatan 30. 1983 var motivet Walkesborg???. Och 1984 var tallriksmotivet Kungs- torget med Hasselbackshuset i förgrunden. Samtliga tallrikar har förklarande text på undersidan.

På Lotcens Cafeteria finns dessa tallrikar uppsatta och är just nu utbjudna till försäljning av konkursförvaltaren. Se auktionslista på www.ps.se fram till 7 juni.

Vi visar motivet på tallrik nummer 4 som Caie W Huss har tecknat ner. Där ser man bl.a. en av de fina lycktstolparna som finns på innergården.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post486

Rekordvärme i Uddevalla aug. 1975

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, June 05, 2018 13:39:26

I Bohusläningen för 6 augusti 1975 kan man läsa hur varvsarbetarna på

Uddevallavarvet inte bara svetsade utan också svettades oerhört mycket. Artikelns rubrik lyder: Över 60 grader på jobbet. Varvet ändrar arbetstider.

I tidningen finns en bild på två svettiga svetsare och bildtexten lyder: Uno Ingman och
Alf Martinsson pustar i sommarhettan på Uddevallavarvet.
I fartygets inre har de uppmätt över 60 grader.
I ett av vingtankarna på snart sjösättningsklara T/T REGINA visade termometern 68 grader.
Enligt verkmästare Tore Virdhage som har jobbat på varvet sedan 1946 har man aldrig haft så varmt väder någonsin.
Vid Vattenverket i Uddevalla hade man 32,4 grader. I kustbandet hade man betydligt blygsammare temperatur, i allmänhet omkring 20-25 grader.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post485

LOTCENS inventarier bjuds ut på nätet

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sat, June 02, 2018 22:08:08

Nu finns UV Huset Lotcens inventarier, snickerimaskiner. mekaniska -verkstadens inventarier, möbler och konst t.ex. tavlor. Ja, allt som har hört till UV Huset för att den skulle fungera. Man kan lägga bud på det mesta.
Aktionen slutar torsdagen 2018 06 07.

Man kan göra fynd om man händelsevis skulle behöva något till huset eller varför inte till någon förening.

Såg bl.a. att Rune Hurtigs stora tavla hade fått ett bud på 1000 kr.
Ankaret utanför Gula huset har ett bud på 600 kr.

Om vår förening får vara kvar på Kungsgatan 30 bör även vi köpa en del möbler bland annat bord och stolar.

När man kollar på auktionslistor känner man igen det flesta objekten som nu skall ut på nya äventyr och till nyutta för ”nya ägare”.
De flesta som troget har besökt lotcen för att fika eller har haft andra uppdrag, sörjer Lotcens stängning jättemycket.

Adressen till auktions sidorna är www.ps.se leta sedan upp Lotcens konkurs den bör vara kanske tidigt på sidorna.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post484

Sjösättning av M/S ROBERT STOVE 31 maj 1963

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Wed, May 30, 2018 15:20:39

Den 31 maj 1963, för 55 år sedan sjösattes nybygge nr. 261 M/S ROBERT STOVE på Uddevallavarvet. Fartyget var den första i en serie av 7 st. bulkfartyg på 30920 DWT. Beställare var Lorentzen Skibs A/S, Oslo. Fartyget hade en längd av 196,3 meter samt 25,9 m på bredden. Fart med last var 15,8 knop. Fartyget levererades 31 oktober 1963.

I personaltidningen Varvet och Vi nr. 2 år 1963 fanns att läsa följande:

”M/S Robert Stove, Uddevallavarvets första bulkfartyg på 30 000 tdw, sjösattes den 31 maj för Lorentzen Skibs A/S i Oslo. Litet extra feststämning blev det tack vare en högst förtjusande gudmor, fru Fritjof Lorentzen jr. Oslo, och ett strålande sommarväder. Några av de norska sjösättningsgästerna anlände i chartrat flygplan, som landade på Byfjorden omedelbart utanför varvet”.

Jag håller med redaktören att fartygets gudmor var mycket glad. På varje bild som hon finns på i ”sjösättningsalbumet” har hon ett stort leende i ansiktet. På nedre bilden överlämnar Einar Dahl Uddevalla lommuns gåva till redaren.
Kan även nämna att Einar Dahls son, Janne är ordförande i Uddevalla Varvs och Industrihistoriska förening.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post483

Kungsgatan 30 som fick namnet LOTCEN

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Mon, May 28, 2018 12:25:26


Vid nerläggning av Uddevallavarvet beslutade myndigheter samt facken att bygga om lokalerna på Kungsgatan 30 till ett ”Aktivitetshus” där de arbetslösa från varvet kunde träffas. Arbetet påbörjades i slutet av 1985 och mycket av jobben gjordes av före detta varvsarbetare som hade kunskap om hur man kunde renovera hus.


De närmaste åren efter nedläggningen av varvet förbättrades de gamla Uddevalla museums lokaler för att passa verksamheten som förändrades med åren.

Huset fick namnet LOTCEN efter de fackliga organisationerna LO och TCO. Lotcen var samlingspunkt även för dessa som fick lämna Elit fönster AB, Tiger konfektion, Scan väst, I 17 med flera företag.

Bifogar några bilder från 2016-17 årens verksamheter och aktiviteter på Lotcens fina innergård.
Nu är frågan? Vad kommer att hända med Lotcens innergård. Att Lotcens cafeterias saga är slut det vet vi, men café lokalen borde utnyttjas även i fortsättningen som en träffpunkt. Kungsgatan 30 vore även i fortsättningen ett lämpligt ställe att driva en liten kaffeservering där arbetslösa får träning hur man möter och betjänar kunder. Och givetvis bör det vara rimliga priser som gäller på ”Café Kungsg30”.

Och till sist ett litet tips till Uddevalla kommun, köp in all material, möbler och maskiner som idag finns på Lotcen och kör vidare. Hyr ut snickeriet till något studieförbund och ev. cafeterian till Agnebergsskolans restauranglinje.
Det är ju meningen att man i fortsättningen på Kungsgatan 30 skall lotsa arbetslösa vidare i livet.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post482
Next »