Uddevalla Industriblogg

Uddevalla Industriblogg

Om Uddevalla Industriblogg

Ett informations- och diskussionsforum för Uddevallas tillverkningsindustri och industrihistoria inom ramen för Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska Förening.
Hemsidan

Vår e-postadress: info@uddevallaindustrihistoriska.se

Varvsforum 2018 söndag

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sun, April 22, 2018 19:14:24

Söndagsmorgonen började med tjock dimma i Uddevalla. Varvsforum deltagare skulle ta en tur med Byfjorden med embarkering klockan 10.00 utanför Gamla Badhuset. Vid 9 tiden började dimman lättna och det blev toppenväder kl. 10.

Under 1,5 timmar kryssade båten förbi gamla varvsområdet, Kasen, Sörvik och Kärra. Vambola försökte förklara via micken var de olika verkstäderna (nu rivna) hade funnits och vilka som äger marken och verkstäderna numera. Stora förändringar har förekommit på det forna varvsområdet.

Under rundturen hann vi även med att äta en fralla samt skölja ner med kaffe eller te.

Klockan 11.30 lade Byfjorden till vid Gustafsbergs brygga där vi fick en guidning av Gunnar Klasson som berättade lite om Gustafsbergs historia.


12.35 avgick båten tillbaka mot sin kajplats vid Gamla Badhuset för att prick kl. 13.00 börja lämna av Varvsforum deltagarna.
Vi i Uddevalla Varvs och Industrihistoriska förening fick många lovord för väl genomförd arrangemang under två dagar.

På nedre bilden tackar Claes Wollentz arrangörerna samt nämner att han vill ha in synpunkter för de två dagar i Uddevalla och gärna en förening som vill arrangera Varvsforum 2019.

Frågorna som vi bör svara på är:

1 Vad har varit bra och värt att utveckla vidare kommande år?

2 Vad kunde ha gjorts bättre?

3 Vad har du (ni) saknat?

4 Förslag på punkter, program och plats för kommande Varvsforum?

Skicka svaren och skicka till claes.wollentz@maritima.se

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post471

Varvsforums första dag i Uddevalla

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sat, April 21, 2018 23:14:49

På lördagen 21 april inleddes 2018 års Varvsforum i Uddevalla på Bohusläns museum. Under gemytliga former var man samlad i Hörsalen för att åhöra fyra föredragshållare med anknytning till Bohuslän.

Dag Engströms ämne var ”Från Gaffelsegel till naturgas”. Stig Bystedt kåserade på ämnet ”Fartygsutveckling i dåtid och nutid” Bo Callenberg berättade om ”Batterigeneratorer” i fartyg och sista föredragshållare var Jan Johansson vars ämne var ”Sjösättning med Marstrandsmetoden”. Utöver dessa fyra föredragshållare kom även andra till tals.

Fortsättning följer på söndagen när man skall åka med Byfjorden på en rundtur förbi det forna varvsområdet samt göra en mellanlandning på Gustafsberg där Gunnar Klasson skall guida gruppen och berätta om Gustafsbergs historia för att därefter var tillbaka vid Ga. Badhuset prick klockan 13.00 där träffen avslutas.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post470

VARVSFORUM i Uddevalla

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, April 17, 2018 14:24:02


  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post469

Gatuarbete i Uddevalla 1978

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Mon, April 02, 2018 15:54:08

Nu under året skall Kungsgatan i Uddevalla rivas upp och förbättras. 1978 såg Väster- långgatan ut som på bilden. Man kan undra vart Västerbron har tagit vägen, den syns
inte på bilden. Foto: Bo Ljungqvist 1978

Har lagt in två bilder till tagna vid samma tillfälle. Dessa bilder förklarar var Västerbron fanns eller inte fanns. Foito:Bo Ljungqvist år 1977.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post466

Uddevallavarvets leverans 2 april 1963

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sun, April 01, 2018 12:28:07

För 55 år sedan, närmare bestämt 2 april 1963 döptes den 5:e i en serie av 6 beställda tankers på ca 68 tusen ton. Dopet skedde vid västra utrustningskajen och leverans/provturen påbörjades redan 8 april.
Troligen var vintern besvärlig för vägar och kajer på varvsområdet. På första bilden ser man en av ”varvsgubbarna” som lägger i asfalt i stora hålor som vinterkylan har orsakat. Man ser även på en av bilden att det fanns snö kvar i Uddevalla den 2 april.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post465

GLAD PÅSK

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Fri, March 30, 2018 09:50:00

Uddevalla Varvs och Industrihistoriska förening önskar alla en lugn och trevlig påsk.
Vi har fått låna ett antal bilder av Bo Ljungqvist som är tagna 1977, året när ABF Fotoklubb bildades där Bosse var en av initiativtagarna.
Bland bilderna finns ett antal från Uddevalla centrum och några från påskhandel på Kungstorget.
Långfredagen år 1977 inträffade 8 april och påskledigheten var från 8 till 11 april.
På den tiden var det en självklar sak att Uddevalla- borna skulle till torget varje lördag för att handla och träffa bekanta.
Tack för lånet av bilderna Bosse. Flera av dessa kommer att finnas i ABF Fotoklubbs almanacka för år 2019 där man även kan se affärer som har funnits i Uddevalla förr i tiden.
Kan även nämna att Bosse är medlem i U-a Varvs och Industrihiustoriska förening.
Känner ni för att bli medlem i föreninge? hör av dig, adress och telefon finns på vår hemsida. Enklast är att skicka e-post till vambola@tele2.se

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post464

Villa Solhagen

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, March 27, 2018 15:52:09

På olika webbsidor har villa Solhagen i Uddevalla, som låg mellan Kasen och Sörvik varit utlagd. Här presenterar vi en bild som är taget från varvets stora bockkran 1985 av Bo Ljungqvist som var med ett gäng med anknytning till ABF Fotoklubb.

Byggnaderna på bilden användes av rederiinspektörer samt blivande befäl till fartyg som var under byggd i Sörviksdockan.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post463

ÖPPET HUS hos Varvs och Industrihistoriska

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Wed, March 21, 2018 10:04:21

Måndagen 26 mars mellan klockan 14-16 har vi öppet i vår lokal på Lotcens 3:e våning. Vi berättar vad vi sysslar med och visar vårt arkiv med ca 95 tusen varvsbilder.

Du får också se något bildspel/film och givetvis finns det även fika. Alltså, alla medlemmar samt även icke medlemmar är välkomna att göra ett besök hos oss måndagen den 26 mars mellan kl. 14-16.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post460
Next »