Uddevalla Industriblogg

Uddevalla Industriblogg

Om Uddevalla Industriblogg

Ett informations- och diskussionsforum för Uddevallas tillverkningsindustri och industrihistoria inom ramen för Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska Förening.
Hemsidan

Vår e-postadress: info@uddevallaindustrihistoriska.se

Gamla Uddevallabilder

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sun, February 17, 2019 12:53:05

I samband med Per Schwartzman besök i vår lokal på Kungsgatan 30 den 11 februari i år, (se föregående inlägg). fick vi låna ett par fotoalbum med gamla Uddevalla bilder.

Ett av albumen var en gåva till Robert Schwartzman på hans 50 års dag den 19 oktober 1956. Det var en gåva från Uddevalla Hamnstyrelse. Ett gediget arbete och säker ett mycket uppskattat present.

Bilder från dessa två album får vi använda i föreningens nästa bok som kommer att beskriva ”de tre stora industrier förutom varvet”.

De fyra nedersta biulderna är från 1940- talet när fabriken byggdwés.


  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post581

Medlemsinformation februari 2019

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sun, February 10, 2019 18:19:27

De närmaste dagarna får du (ni) föreningens medlemsinformation med posten. Den är som tidigare på 8 sidor med mycket info. om föreningens verksamhet, vad som har hänt och vad som planeras att hända det närmaste halvåret.

Föreningens (UVIhf) Informationsblad har mycket gott rykte att vara bra och saklig.
Med infobladet bifogas också bankgiro blanketten för årsavgiften.

Nästa medlemsinformation kommer ut under andra halvan av augusti. När lokalfrågan har löst sig meddelar vi detta på föreningens blogg.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post579

Start av nytt bok projekt

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sun, February 03, 2019 14:44:32

En ny bok- projekt har startads upp i föreningen, den har arbetsnamnet KSS projekt. Den skall beskriva tre av Uddevallas stora industrier, förutom varvet som redan har beskrivits i ett tiotal böcker (hittills).

Dessa tre som är på gång att ”djup- granskas”är Kampenhofs Bomullsspinneri och väferi, Uddevalla Tändsticksfabrik samt Schwartzman & Nordström Konfektionsfabrik.

Otroligt mycket arbete har bokgruppen framför sig med många besök på olika arkiv ”i när och fjärran” framför sig.

Bokgruppen består av nio medlemmar och har haft ett flertal planeringsträffar hittills. Bifogar en bild på delar av bokgruppen från 28 januari taget i föreningens hyrda lokal på Kungsgatan 30

Som flera vet, är Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen uppsagda från sina lokaler på 3:e våningen och är erbjudna gårdshuset (Gula huset). Det är som man skulle flytta från ett stort rum till en ”garderob” med föreningens ca 95 tusen bilder samt vår it utrustning.

Frågan är? kan vi vara kvar på Uddevallas gamla nusets lokaler även i framtiden..

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post578

Vinterväder med massor av snö

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, January 29, 2019 21:33:41

Lördagen/söndag 27 - 28 januari år 2019 kom äntligen snön. Det är många som har väntat på dessa flingor, som vissa älskar och andra tycker illa om. Det var ett riktigt busväder som varade från lördag till söndag kväll. Snösvängen hade fullt upp med jobb att hålla gatorna framkomliga för trafik och fotgängare.

Det är första gången på 21år som vi har bot på Boxhultsvägen det var vinterväglag under lördagen på gatan nedanför vårt hus. De flesta fordonen visade trafikvett och körde lugnt.

Kajorna hade samlats kring äppelträdet där talgbollar är upphängda för utfodring av småfåglar.

Busvädret gjorde att vår katt Zingo hade intagit första parkett vid fönstret för fågelräkning. Husse däremot satt i fåtöljen och kollade världs cuppen på skidor som kördes i Ulricehamn (under två dagar).

Under mina år på Uddevallavarvet upplevde jag 28 vintrar med mer eller mindre med snö. Ibland kanske man längtade till varmare breddgrader för att slippa vintrarna. Jag skulle varit på varvet under 18 månader men det blev nästan 28 år. Alltså 28 vintrar i stället för två.

I Uddevalla kom det 27-28 januari mellan 20-25 cm snö under dessa två dagar och mer snö är på gång mot slutet av innevarande veckan.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post577

Redaktionsmöte

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Wed, January 23, 2019 12:57:09

I går tisdag 22 januari träffades redaktionsgruppen för Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen informationsblad som skall skickas till våra medlemmar två gånger per år och nummer ett skall var tillhanda under andra veckan i februari.

Redaktionsgruppen består av ordföranden Janne Dahl, sekreteraren Lilibeth Gustavsson, styrelse suppleanten Stefan Brännwik samt arkivansvarige Vambola Kallaste.

Gruppen diskuterade vad som skall med på föreningens info blad på åtta sidor som skickas ut till medlemmarna två gånger per år. Man beslutade också vem som skall skriva om det och det och vilka bilder som skall med för att lätta upp texten.

Och för att leva upp med bilder till texten bifogar jag två bilder tagna 22 januari på föreningens sekreterare Lilibeth sam ordföranden Janne.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post576

Fartyget M/T SLÄTHAV

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sun, January 20, 2019 14:45:01

M/T SLÄTHAV levererades 20 januari år 1984 till Skibs A/S Karlander Fredrikstad Norge. Alltså 10 månader innan beskedet kom att Uddevallavarvet skulle avvecklas. De flesta som var anställda på varvet hoppades att vårt varv skulle klara sig från nerläggning. Men dat blev inte som vi hade hoppats.

Den 11 december år 1984 togs beslutet att varvet skulle stängas och alla anställda friställas. Vi var trotts allt ca 2200 anställda kvar på varvet.
Mycket har skrivits om livet efter varvet, men allt var inte ”gröna skogar”men deras historia har inte syns i rapporterna.

M/T SLÄTHAV var en specialbyggd tanker avsedd att kunna frakta olja på ”de stora sjöarna” Hon var på 19 700 DWT och längden var. Enligt senaste rapporten från Jan Hermansson på Sjömanshus museet i Uddevalla ägdes fartyget numera av Chilenska marinen under namnet AL,ACA.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post575

4 Wilhelmsen fartyg

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, January 15, 2019 15:28:43

Under första halvåret 1967 levererade Uddevallavarvet 4 fartyg till rederiet Wilh. Wilhelmsen i Oslo. Dessa hade varvsbyggnummer 276-279. 276 fick namnet Torrens och 277 Taronga. Storleken för dessa två byggen var på12 400 DWT och var utrustade men en huvudmotor var.

Byggen nr. 278 Tamerlane och 279 Tirranna var på 12 900 DWT och var utrustade med två huvudmotorer var. Farten för fartygen på full last var 19,5 knop. Dessa två bilder är tagna vid varets utrustningspir. Fotografen var Rune Nilsson U-a varvet.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post574

Boken Musiklivet i Uddevalla

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, January 08, 2019 19:25:01


En projektgrupp på tre personer håller på att lägga sista handen vid en musikhistorisk bok med titeln Musiklivet i Uddevalla.

Boken tas fram via Studiefrämjandet i Uddevalla, men alla tre i projektgruppen, Janne Dahl, Stefan Brännwik och Cecilia Ahlsèn, är tillika medlemmar i Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska förening.

Boken kommer att få en omfattning på ca 350 sidor i 36 kapitel och täcker de flesta musikgenrer som utövats inom Uddevalla från 1925 till dags dato, från klassiskt till rock.

Boken kommer att lanseras vid et boksläpp på restaurang Mortens Krog på Kungsgatan fredagen 15 mars dit alla är välkomna, oavsett vilken musikgenre man föredrar.

/Stefan B.

PS.
Denna information ovan, har jag fått av Stefan, på sätt och vis känner jag att jag har haft ett finger med att den här boken ser dagens ljus. Hade jag inte drivit på att vi skulle bilda föreningen UVIhf tror jag inte att de tre industrihistoriska böckerna om Uddevallas industrier hade sett dagens ljus och inte heller boken Musiklivet i Uddevalla.

/Vambola.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post573
Next »