Uddevalla Industriblogg

Uddevalla Industriblogg

Om Uddevalla Industriblogg

Ett informations- och diskussionsforum för Uddevallas tillverkningsindustri och industrihistoria inom ramen för Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska Förening.
Hemsidan

Vår e-postadress: info@uddevallaindustrihistoriska.se

Ny affär på Kungsgatan 19

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, October 23, 2018 19:47:38

I dagens Bohusläning 23 oktober läser man att en ny affär skall öppnas på Kungsgatan 19 i Uddevalla. Det är två syskonpar från Tjörn som skall prova lyckan med att sälja kläder till starkt reducerade priser. Kläder till både barn, damer och herrar, alltså hela familjen kan fynda. Butikens namn är POPUP-OUTLET. Premiär sker den 24 oktober kl. 11.00.

Man kan läsa på Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningens hemsida att på Kungsgatan 19 i Uddevalla har tidigare bland annat funnits följande företag. Det finns säkert fler, men som vi inte har hittat.

Jacobowsky Manufakturaffär start år1874. Sedan till Västerlång-
gatan 1.
Schwartzman och Nordström, senare Tiger rang. Start år1903 på på Kungsgatan 19 sedan 1906-1929Norra Drottninggatan 16. 1929-1949 södra Drottninggatan 2.och 1949 till Östergatan 20.
Arvid Bruhns Cykelaffär. Start 1924 flyttade till Kilbäcksgatan 26.
Eugen Mossbergs Charkaffär under 1940 talet.
Karlheden Fotografen.
JC Boys and Girls.
Rabbit.
Vero Mode.
Resia Resebyrå från Norra Drottninggatan 10.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post538

Medlemsmöte 3 december 2018

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Fri, October 19, 2018 19:15:22

Styrelsen för Uddevalla Varvs och Industrihistoriskaföreningen hälsar medlemmarna välkomna till ett givande möte.

Vid senaste styrelsemöte 15 oktober beslutades bland annat att föreningen skall bjuda in medlemmar till ordinarie medlemsmöte den 3 december klockan 18.00 på Kungsgatan 30, 3:e våningen.
En av de viktigaste punkterna 3/12 är budgeten för år 2019 som vi skall besluta. Och som brukligt ¨är bjuds du på kaffe/te med tilltugg.
Vi kommer också att visa ett nytt bildspel om vår stad (avancerat bildprogram).

Föreningen har hyreskontrakt med U-a kommun på 3:e våningen till sista januari 2019. Vi vet inte vad som kommer att hända med ”vår” lokal efter den tiden.

Kallelse till mötet kommer även att finnas i Tidningen Bohusläningen och U-a7dagar samt tidningen Västsverige, veckorna före mötesdagen.

Lennart Aronsson och Kenth Albinsson (Lotcens föreståndare) diskuterar hyreskostnad samt villkor för föreningen. 18 augusti 2009.


Åtta år senare såg det ut så här på Lotcens 3:e våning! Många viktiga historiska arbeten har utförts samt tre boktitlar har sett dagens ljus. Inte så dåligt. Eller hur?

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post537

Rivning av byggnader på Kasen (UV) februari 1990

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Wed, October 17, 2018 20:54:24

Under vintern åren 1989-90 ”raserades” centralförrådet och Gamla maskinverkstaden på Kasen (Uddevallavarvet) för att ge plats för nyaföretaga på det forna varvsområdet.

Båda byggnaderna uppfördes under åren 1948-1949 och var stabila hus av betong och tegel. Det stora problemet med dessa två byggen var att pålningen var misslyckad. Byggledningen trodde att man hade pålat ner till berggrunden men i stället hade man träffat på ett stort snäckskals- lager vilket innebar att nar byggen var klara och man började plocka in allt som skulle vara i husen, började husen att sjunka. Under varvets 40 åriga tillvaro sjönk båda byggnaderna mot jordens centrum med nästan 1,5 meter.

Detta innebar att vid högvatten blev källare i centralförrådet med stål- förråd och färgförråd nästan vattenfyllda. Och botten- våningen i Gamla Maskinverkstaden med Driftverkstad och Verktygsförråd hade ofta upp till en halvmeter vatten på golven innan man hann få upp fördämningar vid dörrarna. För övrigt var husen mycket stabilt byggda. Men vad hjälpte detta husen skulle bort. Jag var ofta på forna varvsområdet för att uppleva gamla minnen samt fotografera och, när dessa två stora byggen revs då ändrade Kasenområdet sitt utseende helt. Men med facit i hand har Kasen Sörvik och Kärra områden kommit i rätta händer och sjuder av verksamhet.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post536

Fartygsleverans 13 oktober år 1951

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Fri, October 12, 2018 19:27:28

!3 oktober levererades tankfartyget M/T BITTENCOURT SAMPAIO till F.N.P. Rio de Janeiro. Hon var på16.310 DWT och längden var 160 meter. Motor, en 7 cyl. Burmeister & Wain diesel på 6500 AHK som gav fartyget en fart på 14,5 knop.

Det byggdes 8 liknande fartyg i denna serie på Uddevallavarvet till olika rederier i världen. Fartyget hade beställningsnummer/byggnummer 120 och hon var varvets elfte leverans.

Hon kölsträcktes 16 juni 1950 och sjösattes 28 april 1951. Gick ivä på provtur 13 oktober 1951 och levererades efter att hon blev godkänd. Man kan tycka att det var ovanligt lång bädd- tid men på den tiden byggdes båtarna av ”småbitar” och allt skulle passas in så att resultatet blev ett fartyg.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post535

Annonser från Populär Mekanik magasin

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, October 09, 2018 15:38:35

Det är säker många nu levande kvinnor och män som mins radio grammofonen som kom ut på 40 och 50 talet och fanns i de flesta hem. Mins ni lukten av vinyl eller var det grammofonverkets motor som utsöndrade en speciell doft.

Men hur som helst var vi malliga över möbeln som man var mycket rädd om. Denna annons fanns i tidningen Populär Mekanik magasin november numret år 1953.

Den andra annonsen erbjuder hugade spekulanter Harley-Davidson som US- armen hade använt under andra världskriget, kanske i Nord Afrikas öknar eller i Europa. Jag mins dessa annonser mycket väl men jag köpte en Engelsk MC Triumph Tiger 110 hos Andersson & Ström i Borås, en helt ny maskin. Har för mig att den var på 650 cc och var god för fart på 150-160 km. HD annonsen fanns i tidningen Populär Mekanik magasin februari 1955.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post534

Innergården på Kungsgatan 30 i Uddevalla

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Mon, October 08, 2018 15:50:18

Har fått tag i ett par bilder som visar innergården på Uddevalla museum som låg över 100 år på Kungsgatan 30. Gissningsvis är bilderna tagna i slutet av 18- hundra talet.
Man kan ser vaktmästarebostaden som i dag benämns ”Gula huset”. Utanför huset står vaktmästaren Peter Palmqvist som var föd år 1845 och poserar för fotografen.

Palmqvist är även med på den nedre bilden, men vid fototillfället sitter han på soffan utanför bostaden. Bilderna finns på nätet och tillhör Bohusläns museum.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post533

STORMEN 23 oktober 1969

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Fri, October 05, 2018 12:00:56

Hur många mins STORMEN som rasade den 23 oktober 1969? Vi i Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningens Varvsgrupp håller på och plockar ut ett par tusen bilder från Rune Nilssons samling. Det är bilder som skall in på föreningens hemsida och där fanns ett par bilder tagna just 23 oktober 1969 vid utrustnings- kajer på Kasen.

Jag mins den dagen mycket väl. Själv jobbade jag på bädd 4 på Sörvik med maskinmontering ihop med flertal andra maskininsättare (filare). Vi blev förbjudna att gå ombord efter kafferasten kl. 09. De tunga ställningsplankorna på bordläggningen flög som tändstickor för stormen. Det fanns inga stormbyar, utan styrkan i stormen var konstant En lång tid efteråt låg det ett tjockt lager havssalt på allt som fanns utomhus på varvet.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post532

Varvsgruppen i full verksamhet

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Mon, October 01, 2018 20:41:09

Varvsgruppen är en av Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningens mest aktiva grupp när det gäller träffar på Kungsgatan 30. En stor del av gruppens verksamhet just nu är att sortera upp två inskanningar från MediaCopy. Givetvis är det bilder från Uddevalla- varvets samlingar.

Det är bilder som vi har valt ut och lämnat till skanning. Motiven sorteras in i 20 olika mappar som varvets informations- chef NG Olsson skapade på 1960- talet. Varje bild skall få en lämplig kortfattat text. Därefter publiceras bilderna på föreningens hemsida i mappen BILDARKIV.

Bilderna här på inlägget är tagna måndagen 1 oktober och på de två första jobbar Lennart Roos och Sven Palmersjö framför dataskärmen funderande i vilken mapp bilden skall läggas.


Den andra gruppen består av Sture Karlsson, Lars Forsberg samt Thore Löfqvist. Det gäller att inte skaka på handen samt hålla tungan rätt i mun för att bilderna skall hamna i rätta mappar.

Varvsgruppen har även hand om lokalen och ser till att allt fungera. Nu efter Stiftelsen UV Huset Lotcens konkurs är mycket ”upp och ner”. Nästan alla möbler såldes på nät- auktion, vilket innebär att vi har fått låna ihop stolar & bord för att vår verksamhet skall fungera.

Rune Hurtigs stora målning från varvet köptes också av någon hurtig spekulant och vi har satt upp två flygfoton över varvet på väggen där Hurtigs målning hängde.

För närvarande har vi ett korttidskontrakt på lokal Kungsgatan 30 med fastighetsägaren Uddevalla kommun och den löper till sista januari 2019. Förhoppningsvis har lokalfrågan löst sig till dess.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post531
Next »