Uddevalla Industriblogg

Uddevalla Industriblogg

Om Uddevalla Industriblogg

Ett informations- och diskussionsforum för Uddevallas tillverkningsindustri och industrihistoria inom ramen för Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska Förening.
Hemsidan

Vår e-postadress: info@uddevallaindustrihistoriska.se

Rivning av byggnader på Kasen (UV) februari 1990

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Wed, October 17, 2018 20:54:24

Under vintern åren 1989-90 ”raserades” centralförrådet och Gamla maskinverkstaden på Kasen (Uddevallavarvet) för att ge plats för nyaföretaga på det forna varvsområdet.

Båda byggnaderna uppfördes under åren 1948-1949 och var stabila hus av betong och tegel. Det stora problemet med dessa två byggen var att pålningen var misslyckad. Byggledningen trodde att man hade pålat ner till berggrunden men i stället hade man träffat på ett stort snäckskals- lager vilket innebar att nar byggen var klara och man började plocka in allt som skulle vara i husen, började husen att sjunka. Under varvets 40 åriga tillvaro sjönk båda byggnaderna mot jordens centrum med nästan 1,5 meter.

Detta innebar att vid högvatten blev källare i centralförrådet med stål- förråd och färgförråd nästan vattenfyllda. Och botten- våningen i Gamla Maskinverkstaden med Driftverkstad och Verktygsförråd hade ofta upp till en halvmeter vatten på golven innan man hann få upp fördämningar vid dörrarna. För övrigt var husen mycket stabilt byggda. Men vad hjälpte detta husen skulle bort. Jag var ofta på forna varvsområdet för att uppleva gamla minnen samt fotografera och, när dessa två stora byggen revs då ändrade Kasenområdet sitt utseende helt. Men med facit i hand har Kasen Sörvik och Kärra områden kommit i rätta händer och sjuder av verksamhet.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post536