Uddevalla Industriblogg

Gamla UddevallabilderAllmänt

Posted by Vambola Kallaste Sun, February 17, 2019 12:53:05

Blog image

Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageI samband med Per Schwartzman besök i vår lokal på Kungsgatan 30 den 11 februari i år, (se föregående inlägg). fick vi låna ett par fotoalbum med gamla Uddevalla bilder.

Ett av albumen var en gåva till Robert Schwartzman på hans 50 års dag den 19 oktober 1956. Det var en gåva från Uddevalla Hamnstyrelse. Ett gediget arbete och säker ett mycket uppskattat present.

Bilder från dessa två album får vi använda i föreningens nästa bok som kommer att beskriva ”de tre stora industrier förutom varvet”.

De fyra nedersta biulderna är från 1940- talet när fabriken byggdwés.
Blog imageBlog imageBlog imageBlog image

AB Schwartzman & NordströmAllmänt

Posted by Stefan Brännwik Mon, February 11, 2019 18:45:45

Idag, den 11 februari 2019 hade Industrigruppen ett inledande möte med Per Schwartzman för att "logga av" honom om allt han vet om företaget inför vår kommande bok om tre historiskt mycket betydande företag i Uddevalla.
Det blev ett givande möte som vi räknar med skall följas av flera i takt med utvecklingen av våra forskningsaktiviteter på Tidnings- respektive Landsarkivet.
Nedan ett foto på Per och ordförande Janne i samband med mötets avslutande.
Fyndigt nog hade Lilibeth bakat en TIGER-kaka till kaffet.
Blog imageMedlemsinformation februari 2019Allmänt

Posted by Vambola Kallaste Sun, February 10, 2019 18:19:27

Blog image

De närmaste dagarna får du (ni) föreningens medlemsinformation med posten. Den är som tidigare på 8 sidor med mycket info. om föreningens verksamhet, vad som har hänt och vad som planeras att hända det närmaste halvåret.

Föreningens (UVIhf) Informationsblad har mycket gott rykte att vara bra och saklig.
Med infobladet bifogas också bankgiro blanketten för årsavgiften.

Nästa medlemsinformation kommer ut under andra halvan av augusti. När lokalfrågan har löst sig meddelar vi detta på föreningens blogg.

Start av nytt bok projektAllmänt

Posted by Vambola Kallaste Sun, February 03, 2019 14:44:32

Blog image

En ny bok- projekt har startads upp i föreningen, den har arbetsnamnet KSS projekt. Den skall beskriva tre av Uddevallas stora industrier, förutom varvet som redan har beskrivits i ett tiotal böcker (hittills).

Dessa tre som är på gång att ”djup- granskas”är Kampenhofs Bomullsspinneri och väferi, Uddevalla Tändsticksfabrik samt Schwartzman & Nordström Konfektionsfabrik.

Otroligt mycket arbete har bokgruppen framför sig med många besök på olika arkiv ”i när och fjärran” framför sig.

Bokgruppen består av nio medlemmar och har haft ett flertal planeringsträffar hittills. Bifogar en bild på delar av bokgruppen från 28 januari taget i föreningens hyrda lokal på Kungsgatan 30
Blog image

Som flera vet, är Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen uppsagda från sina lokaler på 3:e våningen och är erbjudna gårdshuset (Gula huset). Det är som man skulle flytta från ett stort rum till en ”garderob” med föreningens ca 95 tusen bilder samt vår it utrustning.
Blog image

Frågan är? kan vi vara kvar på Uddevallas gamla nusets lokaler även i framtiden..

Vinterväder med massor av snöAllmänt

Posted by Vambola Kallaste Tue, January 29, 2019 21:33:41

Blog image

Lördagen/söndag 27 - 28 januari år 2019 kom äntligen snön. Det är många som har väntat på dessa flingor, som vissa älskar och andra tycker illa om. Det var ett riktigt busväder som varade från lördag till söndag kväll. Snösvängen hade fullt upp med jobb att hålla gatorna framkomliga för trafik och fotgängare. Blog image

Det är första gången på 21år som vi har bot på Boxhultsvägen det var vinterväglag under lördagen på gatan nedanför vårt hus. De flesta fordonen visade trafikvett och körde lugnt.

Blog image

Kajorna hade samlats kring äppelträdet där talgbollar är upphängda för utfodring av småfåglar.

Blog image

Busvädret gjorde att vår katt Zingo hade intagit första parkett vid fönstret för fågelräkning. Husse däremot satt i fåtöljen och kollade världs cuppen på skidor som kördes i Ulricehamn (under två dagar).

Blog image

Under mina år på Uddevallavarvet upplevde jag 28 vintrar med mer eller mindre med snö. Ibland kanske man längtade till varmare breddgrader för att slippa vintrarna. Jag skulle varit på varvet under 18 månader men det blev nästan 28 år. Alltså 28 vintrar i stället för två.

Blog image

I Uddevalla kom det 27-28 januari mellan 20-25 cm snö under dessa två dagar och mer snö är på gång mot slutet av innevarande veckan. Blog image

RedaktionsmöteAllmänt

Posted by Vambola Kallaste Wed, January 23, 2019 12:57:09

I går tisdag 22 januari träffades redaktionsgruppen för Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen informationsblad som skall skickas till våra medlemmar två gånger per år och nummer ett skall var tillhanda under andra veckan i februari.

Redaktionsgruppen består av ordföranden Janne Dahl, sekreteraren Lilibeth Gustavsson, styrelse suppleanten Stefan Brännwik samt arkivansvarige Vambola Kallaste.

Gruppen diskuterade vad som skall med på föreningens info blad på åtta sidor som skickas ut till medlemmarna två gånger per år. Man beslutade också vem som skall skriva om det och det och vilka bilder som skall med för att lätta upp texten.

Och för att leva upp med bilder till texten bifogar jag två bilder tagna 22 januari på föreningens sekreterare Lilibeth sam ordföranden Janne.Blog imageBlog image

Fartyget M/T SLÄTHAV Allmänt

Posted by Vambola Kallaste Sun, January 20, 2019 14:45:01

Blog image

M/T SLÄTHAV levererades 20 januari år 1984 till Skibs A/S Karlander Fredrikstad Norge. Alltså 10 månader innan beskedet kom att Uddevallavarvet skulle avvecklas. De flesta som var anställda på varvet hoppades att vårt varv skulle klara sig från nerläggning. Men dat blev inte som vi hade hoppats.

Den 11 december år 1984 togs beslutet att varvet skulle stängas och alla anställda friställas. Vi var trotts allt ca 2200 anställda kvar på varvet.
Mycket har skrivits om livet efter varvet, men allt var inte ”gröna skogar”men deras historia har inte syns i rapporterna.

M/T SLÄTHAV var en specialbyggd tanker avsedd att kunna frakta olja på ”de stora sjöarna” Hon var på 19 700 DWT och längden var. Enligt senaste rapporten från Jan Hermansson på Sjömanshus museet i Uddevalla ägdes fartyget numera av Chilenska marinen under namnet AL,ACA.

4 Wilhelmsen fartygAllmänt

Posted by Vambola Kallaste Tue, January 15, 2019 15:28:43

Blog image

Under första halvåret 1967 levererade Uddevallavarvet 4 fartyg till rederiet Wilh. Wilhelmsen i Oslo. Dessa hade varvsbyggnummer 276-279. 276 fick namnet Torrens och 277 Taronga. Storleken för dessa två byggen var på12 400 DWT och var utrustade men en huvudmotor var.

Byggen nr. 278 Tamerlane och 279 Tirranna var på 12 900 DWT och var utrustade med två huvudmotorer var. Farten för fartygen på full last var 19,5 knop. Dessa två bilder är tagna vid varets utrustningspir. Fotografen var Rune Nilsson U-a varvet. Blog image