Uddevalla Industriblogg

Uddevalla Industriblogg

Om Uddevalla Industriblogg

Ett informations- och diskussionsforum för Uddevallas tillverkningsindustri och industrihistoria inom ramen för Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska Förening.
Hemsidan

Vår e-postadress: info@uddevallaindustrihistoriska.se

Kjell (Hogstorparen) Johansson har lämnat oss

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sun, March 18, 2018 19:20:53

Tisdagen 13 mars fick jag reda på att en av föreningens grundare Kjell Johansson har lämnat oss. Efter en längre tids sjukdom har nu Kjell sluppit ifrån sitt lidande. Vi i föreningen beklagar Kjells bortgång och kommer att sakna en god o glad kamrat.

Varvs och Industrihistoriska föreningen/varvsgruppen har mist en otroligt kunnig medlem när det gällde fartyg byggda på Uddevalla- varvet. Han visste allt om varvsbyggen, oavsett om det var frågan om storleken i DWT,, vilka huvudmotorer/hjälpkärror det fanns i fartygen, ja även all övrig maskinutrustning och också vilka rederier som var beställare.

Kjell älskade sitt Uddevallavarv, han var kvar på varvet till nerläggnin- gen 1986. Kjell var alltid beredd att ställa upp och gav oss ett handtag när vi behövde hjälp i Varvs och Industrihistoriska.

Det var tack vare Kjell att Varvs och Industrihistoriska föreningen bildades i Uddevalla. Jag hade Kjell som bollplank och bollade mina idéer mot honom. Hade han varit negativ, då hade det inte funnits någon sådan förening i Uddevalla.

Kjell och Gunnar Svahn i arbete med boken Uddevallavaret 1946-19868 juli 2008 i ABF Fotoklubbs lokal.

Jag lärde känna Kjell när han började på UV år1961 och under ett antal år hade vi ett nära samarbete efter att han blev ”tjänsteman” med grön overall.

Efter varvstiden, när vi träffades då och då var det ofta prat om varvet och hur det hade varit där. Vi var helt överens att vi hade varit kvar på varvet tills pensioneringen, värre var det alltså inte på varvet.

Varvsbokgruppen på Lotcens innergård 23 oktober 2006. Kjell 3:a från höger. År 2013 var vi från Uddevalla med på Varvsforum i Landskrona. Kjell
i blå mössa och jacka i kretsen av gubbar från andra varv.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post458

Industriområden förändras genom åren

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Mon, March 12, 2018 19:22:57

Bild 1. Kasebukten i Uddevalla, eller ”Nabben” har bytt skepnad ett flertal gånger under 100 år. Kasens tegelbruk startade på 1860 talet av Willjam Franklin Thorburn och var igång ända in på 1930 talet. Tegelbruks- byggnader revs år 1936.

På bild 2 ser man Uddevallavarvet, troligen i mitten av 1960 talet. Det varGustaf B Thordén som startade varvet 1946. Sista fartyget lämnade Byfjorden år 1986.

Bild 3. Ett antal år senare köptes Kasenområdet av Kynningsrud en Norsk storföretagare. Numera tillverkas det stora byggsektioner av betong i
de gamla varvslokalern

I våra senaste böcker, Gamla Uddevallaföretag 1725-1950 samt Uddevallavarvet, uppbyggnad, organisation och drift – (två band). I dessa böcker finns mycket att läsa om stadens utveckling.
Böckerna finns att köpa genom medlemmar i vår förening och även på Bohusläns museum, Hallmans Bokhandel samt även hos Böcker och Blad på Torp.
Intager du en fika på Café Knape i centrum kan du även där köpa boken om Gamla Uddevalla företag i cafeterian.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post457

Sjösättning på UV 9 mars 1963

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sat, March 10, 2018 11:10:16

Den 9 mars sjösattes fartyget med byggnummer 192 på Uddevallavarvet. Det var en Shelterdäckare på 15000 DWT och beställaren var London &Overseas Freigthers, London. Vid dopet fick 192: an namnet LONDON CRAFTSMAN. Rederiet beställde 4 fartyg av denna typ.

Samma fartygstyp levererades också till rederiet Empr. Nev. Mambisa Havanna. Engelska fartygen gjorde 19,25 knop och Cubanerna ”bara” 18 knop.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post456

M/F SKÅNE

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Wed, March 07, 2018 11:00:43

Tågfärjan SKÅNE levererades från Uddevallavarvet 22 december 1966 till Statens Järnvägar Stockholm för att sättas in på linjen mellan Trelleborg –Sassnitz.

Enligt Rolf Skiölds bok UDDEVALLAVARVETS ALLA FARTYG såldesM/F SKÅNE vidare i april 1989 till Navigazione Arcipelage Madalenino SpAi Neapel Italien och döptes om till MOBY BIG. I april 1990 döptes färjan till MOBY KING, ägaren var samma rederi
i Italien.1992 ändrades ägarenamnet till Moby LinesS.rl.
Fartygets längd var 147,6m bredden 18,83m, Ombord fanns 4 järnvägspår på 500m. Vagndäcket hade plats för 50 st. tvåaxlade järnvägs- vagnar. Bildäcket hade plats för 12 st. långtradare eller ett hundratal personbilar. När färjan levererades var hon Europas största järnvägsfärja.

Vidare öden för SKÅNE är för mig okänd. Där kan nog Jan Her- mansson på Sjömanshusmuseet i Uddevalla komma med fortsättning om varvsbygge nr 275.
Vi på varvet tyckte att SKÅNE var ett fint bygge, trotts alla svårigheter att bygga tre färjor när vi var vana att producera tankers och torrlastare.


  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post455

VM 1972

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, March 06, 2018 18:53:12

Vi fick 7-8 pärmar med dokument till Varvs och Industrihistoriska föreningen som handlar om UVIK:s bordtennissektion. UVIK är lika med Uddevallavarvets Idrotts Klubb. Pärmarna innehåller startlistor, resultatlistor mm från varvets och Uddevalla korpens många tävlingar i grenen bordtennis. Varvsmästerskapen hade alltid VM före de olika idrottsgrenarna som man tävlade i.

Bilden år troligen från ett asiatiskt land där man har satt upp några provisoriska bord på gatan och träning pågår för stora mästerskap.
Det var Göran Berglund som lämnade pärmarna till Lotcen. Göran var med i varvets bordtennissektion och troligen också ledamot i U-a Korpens bordtennissektion. Ett stort tack till Göran som har sparat pärmarna.

Och så till sist. Ni som har handlingar hemma från nu nerlagda arbetsplatser, lämna dessa till Varvs och Industrihistoriska föreningen så tar vi hand om”dyrgriper”. Enklast är att lämna in på Lotcens Cafeteria då ordnar personalen med att de inlämnade materialet hamnar i vår lokal.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post454

ÅRSMÖTE 5 mars kl. 18.00 på Lotcen

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Thu, March 01, 2018 09:50:47

ÅRSMÖTE måndagen 5 mars kl. 18.00

Styrelsen för Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen kallar medlemmarna till årsmöte 5 mars kl. 18.00 på Lotcens 3:e våning.

Sedvanliga årsmötesförhandlingar, verksamhets, ekonomiska berättelsen samt dagordning får du vid årsmötet.

Under kvällen får vi givetvis också tid över för fika samt någon slags underhållning. (Gamla & nya Uddevallabilder).

Alla medlemmar hälsas välkomna till årsmötet.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post453

Sjösättning på Uddevallavarvet 28 februari 1963

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Mon, February 26, 2018 18:37:41


28 februari 1963 sjösattes den sista av 6 st. 69- tusen tons tankfartyg för amerikanska beställare på Sörviksvarvet. Vid dopet fick fartyget namnet WILLIAM M ALLEN och levererades till California Transport Corp. Monrovia. Fartyget var utrustad med ångturbin på 20000 AHK som gav tankern en fart av 16,75 knop.
Alla varvets sjösättningar fotograferades för det mesta av Arne Anderssonoch hans medhjälpare som slet i mörkrummet med att framkalla filmer samt kopiera bilder som levererades till rederifolket vid sjösättnings- middagen några timmar efter fartygsdopet. Uddevallavarvets VD var Tore Segerdahl.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post452

ÖPPET HUS på Lotcen i Uddevalla

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sat, February 24, 2018 15:54:59

Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen har ÖPPET HUS på Lotcen Kungsgatan 30, måndagen 26/2 samt också 26/3 mellan klockan 14-16.

Vi visar vår lokal, berättar om föreningens verksamhet samt visar någon film eller bildspel.
Vi bjuder på fika och vår förhoppning är att du som inte är medlem hos oss blir det efter besöket på Lotcen. Alla är hjärtligt välkomna.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post451
Next »