Uddevalla Industriblogg

Uddevalla Industriblogg

Om Uddevalla Industriblogg

Ett informations- och diskussionsforum för Uddevallas tillverkningsindustri och industrihistoria inom ramen för Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska Förening.
Hemsidan

Vår e-postadress: info@uddevallaindustrihistoriska.se

Kungsgatan i Uddevalla var även uppgrävd år 1979

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, July 17, 2018 15:04:46

Ombyggnad av Kungsgatan i Uddevalla har mött en hel del kritik. Det är företagarna i centrum som har det besvärligast med svårtillgängliga lokaler.

Jag minns år 1979, då var det samma problem. Men affärerna klarade sig. Berodde detta på att handelsområde Torp och Överby i Trollhättan ännu inte var planerade? Eller var Uddevallaborna så köp -trogna? Torp började byggas hösten 1988 och invigdes 13 juni 1991.

Nu när de öde ytorna (kvarteren) som användes till parkeringsplatser är bebyggda samt flertalet av lägenheterna är uthyrda bör affärerna i centrum (de som är kvar) komma på plus igen. Kungsgatan blir säkert jättefin när den blir färdig.


Foton från 26 april 1979 är från ABFFotoklubbs ”guldgruva” (bildarkiv). Nytagna foto från år 2018, Vambola Kallaste.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post499

Inlägg nr 500 på Bloggen

AllmäntPosted by Stefan Brännwik Mon, July 16, 2018 18:54:33
Uddevalla Industriblogg "föddes" våren 2013, och har alltså existerat i fem år.

Detta är inlägg nr 496, och nu närmar vi oss alltså med stormsteg det magiska 500:e inlägget. Undrar vem som kommer att göra det?

Nu finns det ju ingen tradition kring detta, men om en sådan hade funnits skulle förstås den aktuelle bloggaren bjuda på kaffe och tårta?

Eller kanske snarare; föreningsmedlemmarna bjuder den aktuelle bloggaren på kaffe och tårta.

Vi vet ju i alla fall vem den flitigaste bloggaren är...  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post498

Fartyget med bygg -nr. 177 OLDER.

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sun, July 15, 2018 15:00:23

16 juli 1959 sjösattes nybygge nr. 177 på Uddevallavarvet. Kölsträckning skedde 29 april 1959 och leverans 10 november 1959. Snabba byggen, knappt tre månader på bädden och från kölsträckning till leverans mindre än 7 månader.

Beställaren var Rederi- A/S Hassel, Bergen Norge. OLDER var ett torrlast- fartyg på 12.500 tdw. Längden på fartyget var 142,5 meter, bredden 18,6 och farten på full last var 15 knop. OLDER var det 12:e fartyget av en serie på 16 av samma typ till olika rederier.

Bifogar ett antal bilder från sjösättningen den 16 juli år 1959. Varvets VD var Tore Segerdahl som var högsta chefen på Uddevallavarvet under 5 år. Antalet arbetare vid årets slut på UV var 2,936 kollektiv- anställda och 643 tjänstemän,alltså tillsammans 3.579 pers.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post497

Människor och miljöer i Uddevalla 2

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Thu, July 12, 2018 19:18:34

Vi fortsätter att presentera bilder på företag som finns med i ABF Fotoklubbs dokumentation i samband med projektet Människor och miljöer i Uddevalla som genomfördes torsdagen 26 april år 1979.
6-7 fotografer var i farten från tidig morgon till sena kvällen. Resultatet blev 48 svartvita filmer med 36 rutor (motiv) på varje film, och som alltid användes en bråkdel av dessa motiv på den färdiga skärmutställ- ningen.

Jag tror inte att någon av bilderna som vi visar här på bloggen fanns med på skärmutställningen som fortfarande finns i fotoklubbens källare och där lever den en helt anonymt tillvaro, glömt av nästan alla nuva-rande medlemmar i ABF Fotoklubb.

Den här gången har jag lånat ett antal bilder från fotoklubbens besök på Konfektionsfirman Magna som då låg på Junogatan 7 där man hyrde översta våningen, Nämnda firma Magna sydde enbart kvinnokläder och de flesta som jobbad där var kvinnor.

Efter ett ”brokigt liv” med flytt av företaget som startade på Kungsgatan 11 till gamla Folkets Hus på Södergatan. Därifrån åter till centrum och Kungsgatan 37.

Nästa adress blev Småföretagens hus på Packhusgatan 8. På mitten av 60 -talet gick flyttlasterna till Junogatan 7 där det byggdes ett större hus bl.a. till elfirman Andersson & Callenberg.

Översta våningen hyrdes av Magna. Där var man kvar till nerläggningen år 1987. Från 5 anställda i början (år 1948) växte Magna till över 100 på Junogatan och till ca.50 anställda när beslutet om nedläggning kom år 1987.

Under firmans 39 åriga tillvaro hade Magna skiftande ägarförhållanden, från längre till korta perioder. Ett flertal konkurser upplevdes också genom åren.

Mer om Magna Konfektion finns att läsa i vår bok Gamla Uddevallaföretag 1725 - 1950. Boken beskriver över 100 Uddevallaföretag som har funnits och där ännu några finns kvar. Boken finns att köpa på Bohusläns museum och Hallmans Bokhandel. Samt Janne, Stefan och Vambola i U-a Varvs och Industrihistoriska föreningen. Kolla adresser eller telefon nr. på hemsidan.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post496

MÄNNISKOR OCH MILJÖER i Uddevalla

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Mon, July 09, 2018 20:45:14

26 april 1979 dokumenterades livet i Uddevalla lite extra noga av en grupp medlemmar från ABF Fotoklubb. Nämnda fotoklubb dokumenterade mycket av livet i staden. Varje år gjordes det ett flertal utställningar samt olika händelser beskrevs med kamerans hjälp. Vi har även gjort ett flertal böcker om livet i Uddevalla.

I arkivet finns en fantastisk samling bilder som är resultat av de olika jobben som grupperna har gjort under klubbens 40 åriga tillvaro.

Ett av projekten var att dokumentera en viss dag om livet i staden. Valet föll på torsdag 26 april 1979. Man var 6 medlemmar som tidigt på morgonen gav sig ut med kamera och stativ till olika ställen som var överenskommet tidigare. Även stadens största arbetsplats besöktes av fotoklubbister tidigt på morgonen.

Sammanlagt togs 48 svartvita 36 bilders filmer under 24 timmar,. Det blev 1728 motiv (negativ). Från varvet finns 75 negativ och jag tror att av dessa fick tre platser på utställningsskärmar.

Arkivskåpen är väldigt anonyma på ABF Fotoklubb. Det har i stort sett bara varit undertecknad som har haft skåpens innehåll i "mitt huvud", alltså var olika bilder och negativ finns. Nu har två medlemmar ställt upp och skall digitalisera bilder och negativ och skapa ett register om vad som finns i arkiven.

Jag tar mig friheten att visa några av bilderna som är tagna av fotoklub- bister på stadens största arbetsplats på den tiden.

Detta är en industriblogg med ett storvarv på sitt samvete och då är det i sin ordning att börja med ett antal bilder från Uddevallavarvet. Bilderna får tala för sig själv utan text.

Hälsningar från grabben med arbetsnummer 2585 Vambola Kallaste, som skulle ha varit 18 månader på Uddevallavarvet men det blev 28 år!

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post495

Två gruppbilder med anknytning till UV från år 2006 och 2008

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Mon, July 02, 2018 18:47:16

När Varvsbokgruppen höll på att skriva boken Uddevallavarvet 1946-1986 gjorde vi ett stort antal intervjuer med före detta varvsanställda. Två av de intervjuade var Egon Johansson och Leif Andersson. Båda hade jobbat som kranförare och längare på utrustningsavdelningen och då främst vid utrustningspiren och kajer..
Vid intervjun fick vi förslag att åka ut till Laxrestaurangen i Ljungskile där man skulle ha en träff 6 september år 2006. Gruppbilden skulle med i boken som vi höll på med.
17 personer hade mött upp och man hade nog så trevligt vid träffen, det var ju 20 år sedan varvet upphörde och alla miste sina jobb som säkert de flesta trivdes med.
Namnen på "pojkarna" är från vänster: Kåre Andersson, Bertil Kling- wall, Rolf Sundberg, Allan Strömberg, John-Ivar Waldenström, Tord Johansson, Leif Andersson, Egon Johansson, Åke Lindkvist, Reidar Haugerud, Kent Karlsson, Gert Andersson, Lars Persson, Rune Her- mansson, Rune Lövstrand, Jörgen Patulsky, och Olle Johansson.
Foto Vambola Kallaste.

Uddevallavarvets sångkör bildades under oktober månad år 1951 och näst sista framträdandet 24 november 2008 var vid premiär av vår bok Uddevallavarvet 1946-1986 på Bohusläns museum.
Enligt Bo Larsson som var med i varvskören och numera är en av deltagarna i Varvsgruppen hade man ett framträdande till före nedläggningen av kören.
2008 spelade kören in en Cd skiva med 19 sånger och till fodralomslaget var en grupp-
bild på kören en självklar sak.
Bilden tog vi ute på Svensonsholmarna 2008 där 25 körmedlemmar samlades samt ställdes upp med Bohuslänska berg samt husen på Bohusgården som byggdes bl.a. till arbetare på varvet i bakgrunden. Tyvärr har jag inte namnen på körmedlemmarna.
Foto Bo Niklasson ABF Fotoklubb.

Spegelbilden är taget från Kasen ut mot Sörvik år 1984 strax före beskedet att varvet
skulle läggas ner.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post494

Träffpunkten Lotcen, ett minne blått

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Thu, June 28, 2018 17:21:39

Tiderna förändras och givetvis även vi. År 2009 hyrde Uddevalla Varvs och Industrihistoriska förening lokal på UV Huset Lotcen. I hyran ingick att vi disponerade stora salen på våning 3 varje måndag. Vi fick ha ett par materialskåp med varvsbilder
och handlingar intill en av väggarna, för övrigt hade vi inte mycket mer inventarier första tiden


Under det kommande 9 åren fram till sommaren 2018 föreningen växt kraftigt. Från första årets 45 tusen varvs och industribilder har det blivit 93-94tusen. Arkivskåpen har ökat till 6 st. varav 5 av dessa är flamsäkra. Det vill säga att dessa tål flammor upp till 25-30 minuter.
UV Huset Lotcen har satts i konkurs och Uddevalla kommun som äger huset skall ha verksamhet på andra och tredje våningen.

Andra våningen var uthyrd ofta ett flertal gånger under veckorna bl.a. tillkalas av olika slag. Varje vinter besökte Uddevalla lucia föreningen Gamla UIS.sare som åt julmat i en trevlig miljö. Luciabilden är från 8 november år 2015.12 juni år 2018 såg vån:2 ut så här. Bord och stolar har köpts av en förening i Dalsland till ett mycket bra bris för Dalslandsföreningen.Lotcens cafeteria är nerlagd och de flesta inventarier är sålda via nätaktion. Rummen i huvudbyggnaden och uthusen ser öde ut, den mysiga känsla som fanns på Kungsgatan 30 är borta.

Just nu härskar en måsfamilj innergården, med höga skrik och låtsasanfall försvarar herr o fru mås sina två ungar mot inkräktare.

Under föreningens tid på Lotcen har Varvsgruppen, höst, vinter och vår fikat varje måndag i cafeterian mellan kl. 10.00-10.30 och suttit vid samma bord längst in till vänster. Även Industrigruppen har fikat i cafeterian, men deras stambord var i första rummet där man fikade vid sina träffar som inföll lite mera sporadiskt.

Nu hoppas vi i Varvs och Industrihistoriska föreningen att vi får stanna kvar på Kungsgatan 30, antingen i Gula huset eller rent av i cafeterias lokaler där man ev. kunde vara ett flertal föreningar som sysslar med Uddevallahistorik.
Samtliga bilder är tagna av Vambola Kallaste.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post493

TREVLIG MIDSOMMAR

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Fri, June 22, 2018 12:07:31

Ruth och Robert år 1894.

Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningens önskar alla blogg-läsare EN TREVLIG MIDSOMMAR.

Bifogar fem bilder med sommarmotiv från Alban Thorburns samling. ABF Fotoklubb fick låna ett par lådor med glasplåtar som scannades och sedermera överlämnades negativen till Bohusläns museum.
Nästan varje bild hade daterats och det fanns även namn på personerna på bilderna, helt fantastiskt eller hur. Som många vet så var familjen Thorburn en av de första som startade upp ett flertal företag och idkade även rederiverksamhet i Uddevalla för export av havre samt import av stenkol.
Man kan med all rätt påstå att invandrarfamiljen Thorburns från Skotland satte Uddevalla på världskartan redan på 1800 talet. Och än en gång, ha en TREVLIG MIDSOMMAR.
Barn och snipa 13 augusti år 1895

Kusiner på våren år 1896.

Dansande barn juni år 1893.

Qvinnogrupp Sörvik, tebjudning år 1884.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post492
Next »