Uddevalla Industriblogg

Uddevalla Industriblogg

Om Uddevalla Industriblogg

Ett informations- och diskussionsforum för Uddevallas tillverkningsindustri och industrihistoria inom ramen för Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska Förening.
Hemsidan

Vår e-postadress: info@uddevallaindustrihistoriska.se

Fartyget M/T SLÄTHAV

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sun, January 20, 2019 14:45:01

M/T SLÄTHAV levererades 20 januari år 1984 till Skibs A/S Karlander Fredrikstad Norge. Alltså 10 månader innan beskedet kom att Uddevallavarvet skulle avvecklas. De flesta som var anställda på varvet hoppades att vårt varv skulle klara sig från nerläggning. Men dat blev inte som vi hade hoppats.

Den 11 december år 1984 togs beslutet att varvet skulle stängas och alla anställda friställas. Vi var trotts allt ca 2200 anställda kvar på varvet.
Mycket har skrivits om livet efter varvet, men allt var inte ”gröna skogar”men deras historia har inte syns i rapporterna.

M/T SLÄTHAV var en specialbyggd tanker avsedd att kunna frakta olja på ”de stora sjöarna” Hon var på 19 700 DWT och längden var. Enligt senaste rapporten från Jan Hermansson på Sjömanshus museet i Uddevalla ägdes fartyget numera av Chilenska marinen under namnet AL,ACA.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post575

4 Wilhelmsen fartyg

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, January 15, 2019 15:28:43

Under första halvåret 1967 levererade Uddevallavarvet 4 fartyg till rederiet Wilh. Wilhelmsen i Oslo. Dessa hade varvsbyggnummer 276-279. 276 fick namnet Torrens och 277 Taronga. Storleken för dessa två byggen var på12 400 DWT och var utrustade men en huvudmotor var.

Byggen nr. 278 Tamerlane och 279 Tirranna var på 12 900 DWT och var utrustade med två huvudmotorer var. Farten för fartygen på full last var 19,5 knop. Dessa två bilder är tagna vid varets utrustningspir. Fotografen var Rune Nilsson U-a varvet.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post574

Boken Musiklivet i Uddevalla

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, January 08, 2019 19:25:01


En projektgrupp på tre personer håller på att lägga sista handen vid en musikhistorisk bok med titeln Musiklivet i Uddevalla.

Boken tas fram via Studiefrämjandet i Uddevalla, men alla tre i projektgruppen, Janne Dahl, Stefan Brännwik och Cecilia Ahlsèn, är tillika medlemmar i Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska förening.

Boken kommer att få en omfattning på ca 350 sidor i 36 kapitel och täcker de flesta musikgenrer som utövats inom Uddevalla från 1925 till dags dato, från klassiskt till rock.

Boken kommer att lanseras vid et boksläpp på restaurang Mortens Krog på Kungsgatan fredagen 15 mars dit alla är välkomna, oavsett vilken musikgenre man föredrar.

/Stefan B.

PS.
Denna information ovan, har jag fått av Stefan, på sätt och vis känner jag att jag har haft ett finger med att den här boken ser dagens ljus. Hade jag inte drivit på att vi skulle bilda föreningen UVIhf tror jag inte att de tre industrihistoriska böckerna om Uddevallas industrier hade sett dagens ljus och inte heller boken Musiklivet i Uddevalla.

/Vambola.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post573

Skyhöga elpriser

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sun, January 06, 2019 18:38:23

Bland Åke Johanssons kuvert och dokument som är inköpte från Tradera/ loppmarknader eller på några andra ställen, fanns några räkningar ”från förr i tiden”. En av dessa var till smeden Otto Hellman på Lagerbergsgatan 19 i Uddevalla.

Den var från Uddevalla Stads Gas och Elektricitetsverk och skickades 28/3 år 1922. Man kan läsa att belysningsströmmen kostade 45 öre per kw, och kraften till smedjan kostade "endast" 25 öre per kw. Slutsumman var 17 kr och 05 öre. Räkningen betalades kontant den 29/6 till kontoret där tjänstemannen Robert Niklasson skrev på räkningen att den var reglerad. Kw priset på elen var skyhögt på den tiden.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post572

Uddevalla centrum 1986-87

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sat, January 05, 2019 19:51:56

Håller på att vid lediga stunder digitalisera en del av mina diabilder. Det har blivit en
hel del genom åren. Där finns en hel del som visar hur staden såg ut på 1970 talet
och framåt i tiden.
Bjuder på en bild från Lilla Norrgatan år 1986, och folkliv på Kungsgatan år 1986
eller 87.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post571

UTRUSTNINGSGRUPPEN 25 år

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Tue, January 01, 2019 21:05:26

När Uddevallavarvets Utrustningsgrupp (Metall) fyllde 25 år fick gruppen en skorsten i present. När varvets skulle läggas ner hamnade skorstenen (se bilden) på Lotcen.
Nu när Stiftelsen UV huset Lotcen också har ”kursat” finns nämnda skorsten i UVIhf ägor. Vi är intresserade av, var eller vem som har tillverkat den och lite historik kring skorstenen och även vilket fartygsskorsten som den är gjort efter.
Hör gärna av er till mig (Vambola).

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post570

Bilder från årsskiftet 2009 – 2010

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Mon, December 31, 2018 10:48:48

Mins ni hur det såg ut i naturen vid årsskiftet 2009 - 2010? kylan bet sig fast och naturen hade ett djupt snötäcke på sig. Jag tog en sväng upp till Bjursjöstugan för att filma och där var det 19,5 grader kallt. På nyårsaftonen visade termometern i bilen 18 minusgrader. Vid vårt hus på Boxhultsvägen 2 januari år 2010 hade det kommit ca 50 cm snö. Det var denna vinter när det fanns skidföre vid Bjursjön under 6 månader.

Längtar ni efter snö och kyla? Detta gör inte jag, har fortfarande i minnet när man jobbade på varvet och snön hade vräkt ner under natten och man skulle ha tag i maskinutrustning som skulle monteras ombord. Man fick nästan ha metall- sökare för att hitta grejorna under snötäcket som skulle lyftas ombord av kranar.

Vi önskar alla ett GOTT NYTT ÅR med lite snö och kyla framöver samt många nya blogg -inlägg framöver.

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post569

Mot ljusare tider

AllmäntPosted by Vambola Kallaste Sat, December 29, 2018 14:01:11

Den 21 december inföll vintersolståndet och idag 29 december borde man märka att det har blivit ljusare, ´givetvis med bara några minuter men det går åt rätt håll
Detta illustrerar jag med en bild taget 28 dec. från vårt fönster ner mot Fjällvägen och stadens centrum.

Att det blir ljusare kan man ju ha all anledning att fira med en god fiskgryta som äts på tallrikar som står på tallriksunderlägg (tabletter) med bilder av Marstrands Nya Ångfartygs Aktiebolags båtar från år 1935, tabletterna är designade av UVIhf ordförande Janne Dahl och hans allvetande kollega Valter Nilsson.

Underläggerna är inplastade och är jättefina att ta fram vid högtidliga tillfällen som till exempel att vi går mot ljusare tider och förhoppningsvis får landet en ny regering inom
en snar framtid.

Till fiskgryta på Jannes tecknade bordstabletter med fartygsmotiv passar vinet HAUT MARIN, nr 2089, en behaglig vätska att skölja ner maten med.

Jaha, det var en hel del om ljusare tider, havet samt Jannes teckningar och naturligtvis önskat jag alla ETT GOTT NYTT ÅR.-

  • Comments(0)//blogg.uddevallaindustrihistoriska.se/#post568
Next »